Varför säger man att en katt har nio liv?

En katt har nio liv

Myten om att en katt har nio liv är något alla har hört talas om säkert. Myten existerar i nästan alla kulturer och har gjort det i millennium. Man har läst om att de forntida Egyptierna dyrkade katten som en gudomlig varelse och det sades att solguden Ra hade givit liv till 8 st katter, vilket gav guden 9 st liv. Ra’s liv, och sedan varje individuella katt. Om detta är källan bakom myten är dock inte ännu bevisat. Även kineserna hade en liknande myt och som historikerna vet så hade Kineserna och de forntida Egyptierna minimal kontakt, om någon alls. Kina var inte det den är idag, då. Den kinesiska civilizationen var isolerad till Asiens östligaste kust, och Egyptierna var inte expansionistiska utan de var begränsade till just Nilen.

De som spekulerar över källan bakom myten brukar hänvisa till den Hellenistiska expansionen som skedde under Alexander den store. Alexander erövrade delar utav nuvarande Indien. När detta skedde så är det sagt att han kom i kontakt med Asiatiska civilizationer och att i och med detta så kom myten till. Men även detta är inte bevisat, och det förklarar inte varför även de forntida Egyptierna repeterade myten.

Myten idag

Idag brukar vi säga att en katt har nio liv eftersom de kan överleva så mycket. Kattens reflex som gör det möjligt att vända på sig mitt i luften och alltid landa på benen ökar deras överlevnadsförmåga vilket förvånar folk och på nytt bekräftar myten. Vi som idag säger att en katt har nio liv brukar oftast hänvisa till detta, och inte forntida skrock.

Kan det vara därför som de forntida civilizationerna också repeterade myten? Omöjligt att veta, dock sannolikt, då katter fanns bland dem och katter har alltid haft denna överlevnadsförmåga. Det kan också vara därför som Egyptierna helt enkelt dyrkade katter.

Den Egyptiska arkitekturen innebar höga byggnader, till skillnad från andra civilizationer, så sannolikheten att katter föll från höga höjder hos just Egyptierna, och Kineserna för den delen, är stor. Att detta skedde i de civilizationerna kan vara anledningen till att katt-dyrkan tog fart och myten kanske kom till.

Katten idag

Idag dyrkar vi inte katter, dock så älskar vi dem. Efter hunden så är katten det populäraste husdjuret i västvärlden. Vi har många val här. Vi kan köpa undulater, papegojor, ormar och ödlor. Vi kan köpa kaniner och harar. Men det de flesta köper är katter och hundar. Hunden först, då den ändå är människans bästa vän. Men katten följer tätt därefter.

Katten skyltas nästan överallt idag. Kryptovalutor är något de flesta hört talas om och många vill handla kryptovalutor idag. Dock så är det inte många som vet att katter skyltas nästan överallt när det kommer till kryptovalutor. Katten och hunden lika. Till exempel så finns kryptovalutan “Dogecoin”, som har en hund som banner. Sedan finns kryptovalutan Catcoin, som har en katt som maskot. Katten är en del av vår kultur, från det nya och högteknologiska som det gamla och historiska.

Katten kommer inte försvinna och myten om att en katt har nio liv kommer fortsätta att leva, så länge ett initiativ för att bli av med myten inte tas. Myter försvinner inte av sig själva utan de lever vidare och det krävs initiativ för att bli av med dem. Men varför skulle vi vilja bli av med den? Det finns ingen anledning för det. Inte än i alla fall. Myten kommer högst sannolikt att fortsätta leva vidare, och den ursprungliga källan kommer att förbli ett mysterium tills vi innoverar inom fältet historia.